Avainsanat

, , , , , , , , , , , , , ,

Viimeksi taisin luvata ryppyperunoiden ohjetta. Syy, miksen viimeksi sitä blogannut, oli yksinkertaisesti, etten lukenut reseptiä. Ajatuksella. Kanarialla vierailleet tietävät, että ryppyperunat ovat aivan yltiösuolaisia. Minä keitin uudet potut normi-tapaan, ruokalusikallinen merisuolaa litraan ja eihän se riitä ryppypotuille. Nyt otettiin uusiks, ja eron kyllä huomaa🙂 Olihan ne potut viimeksikin pottuja, mutta ei sen enempää. Pottuja ja mojokastiketta.
Nyt tuli potkua, sekä pottuihin että ehkä mojosoosiinkin. Ohje on edelleenkin meillä kovassa huudossa olevasta Visa Nurmen, Antti Vahteran ja Iiro Rantalan MOJO-kirjasta.

20120803-195033.jpg

Mojo-kastike

1 punainen paprika
1 vihreä ”mieto” chilipalko
1 dl extra virgin oliiviöljyä
1 sitruunan mehu
1 dl lehtipersiljaa
1 dl basilikaa
1/2 dl korianteria
1 nippu ruohosipulia tai muutama kevätsipulin varsi
2 valkosipulin kynttä
suolaa
mustapippuria myllystä
kylmää vettä tarpeen mukaan

Valmista mojo mielellään jo edellisenä päivänä. Pilko kaikki ainekset ja pane mausteiden kanssa tehosekoittimeen. Voit valmistaa kastikkeen myös sauvasekoittimen kanssa, kerää ainekset korkeaan ja kapeaan, riittävän suureen astiaan. Aja pieneksi. Jos kastike tuntuu liian paksulta, voit ohentaa sitä lisäämällä kylmää vettä. Anna tekeytyä jääkaapissa seuraavaan päivään.
Mojo-kastike käy marinadina, salaatinkastikkeena tai muuten vain grillatun lihan tai kalan maun antajana.

Ryppy-perunat

0,5 -1 kg tasakokoisia pienehköjä kiinteitä perunoita (ruokailijoiden määrän mukaan)
1 l vettä
3 rkl karkeaa merisuolaa

Pese perunat huolella harjalla. Pane perunat kiehuvaan veteen laakeaan kattilaan, johon olet liottanut suolan. Anna kiehua lähes kypsiksi. Kaada sitten keitinvettä pois niin, että sitä jää pohjalle vajaa 1 sentti. Anna perunoiden kiehua kuiviin koko ajan vahtien ja kattilaa silloin tällöin ravistaen. Kun vesi on kiehunut, jätä perunat hengähtämään hetkeksi. Niistä tulee kuoreltaan mukavan ryppyisiä. Siksi mojo-perunoita kutsutaan myös ryppy-perunoiksi. Ripottele halutessasi päälle vielä hyviä sormisuolakiteitä (ei välttämätöntä). Nauti lihan tai kalan lisukkeena dippaamalla mojo-kastikkeeseen.

20120803-195238.jpg

Ryppy-perunoiden kaveriksi Weeberissä valmistui tänään miedosti hikkoripuulastuilla savustettua Angus-härän sisäfilettä. Kietaisin pihvien ympärille viipaleet pekonia. Aivan täydellinen perjantain grilliateria, mieto savustus saa muutenkin jo hyvän lihan nousemaan potenssiin 3 tai enemmän. Ruokajuomaksi suositellaan tänään viinin sijasta amerikkalaista Sierra Nevada Pale Ale– olutta, 5,6% (3,46 e/0,35 l). Viinille ehkä turhan tymäkät maut tässä ateriassa.