Avainsanat

, , , , , , , ,

Possuilu senkun jatkuu. Isännän liikanimeksi on kehkeytynyt Sika-Jarno, sen verran possupainoitteista on grillaus ollut.
Ribsejä maisteltiin erilaisilla maustekastikkeilla viimeksi heinäkuun alussa Bruggessa, suositussa ribsi-paikassa nimeltä Ribs’n Beer. Olut-suklaamarinadilla, tulisella soossilla ja kokin spesiaalikuivarubilla maustettuja, ja tais olla vielä joku savustettukin marinadi joukossa. Ähkyhän siellä tuli.
Jostain syystä kotona ei näitä kesäherkkuja olla aiemmin valmistettu, mutta Weberin saapumisen jälkeen on tuo grillaus saanut muutenkin aivan uusia ulottuvuuksia ja haasteita. Reseptejä käytiin läpi netistä ja kirjoista, ja parhaimmat vibat tällä kertaa sai aikaan resepti kirjasta Mojo (herrojen Visa Nurmi (rip), Antti Vahtera ja Iiro Rantala kirja). Kovasti mietittiin tehdäkö koko grillaus americcalaiseen tyyliin pelkästään grillissä, mutta päädyttiin seuraamaan suomalaista koulukuntaa ja keittää ribsit kevyesti ennen grilliin laittamista.

20120728-123143.jpg

1kg luullista possunkylkeä, lihaisia baby ribsejä
2l vettä
100g suolaa

Poista ribsien takapinnalta kiristävä kalvo terävällä veitsellä. Jos ribsirivit ovat pitkiä, voit puolittaa ne kahteen osaan.
Mittaa isoon kattilaan kiehuvaan veteen suola. Anna suolan liueta. Laske ribsit kuumaan liemeen. Kun vesi alkaa uudelleen kiehua, kerää reikäkauhalla valkoista vaahtoa pinnalta pois. Anna ribsien kiehua hiljalleen noin puoli tuntia. Tarkkaile, ettei liha kypsy liian hajoavaksi. Nosta lihat reikäkauhalla ritilän päälle valumaan. Sivele jäähtyneisiin kylkipaloihin mojo-barbecue marinadia ja grillaa maltilla kauttaaltaan rapeiksi. Sivele grillauksen aikana marinadia lihoille ja halutessasi myös sen jälkeen.

Mojo-barbecue marinadi

3 punasipulia
3 keltasipulia
2 punaista paprikaa
1dl oliiviöljyä
5 rkl tomaattipyrettä
5 tomaattia purkista (Jarski heitti 2 prk tomaattimurskaa, ehkä yksikin olisi riittänyt)
1 dl valkoista balsamicoa
5 rkl fariinisokeria
5 rkl siirappia
5 rkl sokeria
1 punainen chili silputtuna
2 luomuappelsiinin raastettu kuori ja mehu
1 luomusitruunan raastettu kuori ja mehu
2 dl Coca-Colaa
4 rkl Dijon-sinappia
muutama tippa tabascoa (meillä ei etikkaisesta tabascosta niin välitetä, joukkoon lurahti n puoli teelusikallista Mama’s Africa Zulu Sauce-chilikastiketta, 6/10, toki voit käyttää muutakin laadukasta chilisoosia)
mustapippuria myllystä
suolaa maun mukaan

Kuori sipulit ja poista halkaistuista paprikoista siemenet. Pilko sipulit ja paprikat n 2cm:n paloiksi. Savusta sipuleita ja paprikoita savustuspussissa uunissa tai savustuspöntössä 15 minuuttia. Me jätimme savustuksen väliin, sipulit ja paprikat kuulloteltiin ihan öljyssä pannulla pehmeiksi. Ajatuksena oli kuitenkin kypsentää ribsit grillissä savustamalla, joten siitäkin sitä savun makua tulee ihan riittävästi.
Kuumenna laakeassa kattilassa oliiviöljy ja kumoa joukkoon kaikki mojo-ainekset. Kuullottele hetki sekoittaen, laske lämpöä ja peitä kannella. Anna kiehua miedolla lämmöllä kunnes kastike on sopivan sakeaa. Kaada kastike tehosekoittimeen ja pyöritä tasaiseksi. Voit käyttää halutessasi myös sauvasekoitinta. Siivilöi halutessasi niin saat tasaisen kauniin grillauskastikkeen.

Ribsien kera tarjolla oli mojo-ryppyperunoita, mutta niistä sitten joskus enemmän. Juomana raikasta amerikkalaista lageria Brooklyn Lager 5,2% (2,95e/355 ml) suoraan pullosta tietty – tahmasormin🙂

20120728-123127.jpg

Kokkien huomioita:
Maku oli mitä mahtavin ja mehevä! Grillauksessa tosiaan käytimme sekä epäsuoraa että lopussa vielä suoraa grillausta, jotta pintaan saatiin hiukan karsinogeeneja🙂 Hiilien päälle heiteltiin pariin kertaan savustuslastuja, jotta lihaan saatiin kunnon savunmaku. Kastiketta kannattaa valella ribseille useaan otteeseen. Ensi kerralla varmaankin keitämme lihat jo edellisenä päivänä, ja laitamme lihat marinoitumaan osaan marinadista yön yli. Osa soossista pitää säästää lihan valelua varten ja sitähän voi käyttää tarjoilussa myös.