Avainsanat

, , , , ,

Nyt on palauduttu Euroopan autoreissulta, kohteina Kööpenhamina (Tanska), Brugge (Belgia) ja Champagne (Ranska). Monia erilaisia ruokia tuli nautittua, ja montaa eri olutta ja samppanjaa maistettua. Auton takakontissa tuliaisina matkasi kotiin useita belgialaisia oluita ja tietysti ranskalaisia samppanjoita. Pari Ranskassa nautittua ruokaa teki sellaisen vaikutuksen, että niitä pitänee lähitulevaisuudessa kokeilla kotioloissa. Bloggaillaan niitä siis jatkossa🙂

20120712-193927.jpg

Tänään nautimme tämän kesän ekat kotihampurilaiset. Kotigrillissä valmistetut hampurilaiset ovat aivan eri ruokalajinsa kuin Mäkkäristä tai Hesestä ostetut mätöt. Pihvit tehdään tietysti itse ja ahkera kotileipuri paistaa sämpylät. Meillä ostettiin kaupasta Pekan ruispehmopaloja, joista sai maukkaat sämpylät. Toki kaupan valmiit hampurilaissämpylätkin paremman puutteessa käyvät.

Hampurilaispihvit 4:lle

500g laadukasta pihvikarjan jauhelihaa
vastajauhettua merisuolaa, ehkä 1/2 tl?
vastajauhettua mustapippuria, ehkä 1/2 tl?

Sekoita kulhossa jauhelihaan suola ja mustapippuri. On suositeltavaa käyttää kertakäyttöhanskoja jauhelihataikinaa käsin käsiteltäessä hygieniasyistä. Muotoile taikinasta neljä tasakokoista, melko ohutta (n1-1,5cm) pihviä. Pihvin keskusta saa jäädä hieman ohuemmaksi, koska paistettaessa pihvi alkaa kuitenkin ”turvota” paksummaksi keskeltä.

Grilliin laitettuihin hampurilaispihveihin ei siis laiteta kananmunaa eikä korppujauhoja saati sitten sipulia, muuten pihvit ei pysy kasassa, ei sitten millään ritilällä paistettaessa. Voitele pihvit ohuelti kasviöljyllä molemmin puolin.

Lämmitä grilli suoraa grillausta varten kuumaksi. Paista pihvit kuumalla ritilällä, kääntäen niitä kerran. Paistoon kuluu pihvien paksuudesta riippuen ehkä n.10min, ehkä hiukan vähemmänkin.  Ei sitten turhaa kuvun alle kurkkimista!

Paiston loppuvaiheessa voit laittaa pihvien päälle sulamaan viipaleet hyvää juustoa, tällä kertaa minä laitoin savujuustoa. Vältä valmiita cheddarsulatejuustoja, kannattaa satsata aitoon cheddariin😉
Kun laitat juustot pihvien päälle, voit heittää ritilälle samalla jo sämpyläpuolikkaat lämpeämään.

Tarjoa mieluisten lisukkeiden kera. Meillä oli tällä kertaa välissä vain itse tehtyä coleslawta, oman maan rucolaa ja maustekurkkua. Ja oli muuten aivan parasta!

Kyytipoikana raikas Belgian tuliaisolut Saison Dupont  6,5% (ei löydy Suomesta kuin parista pubista, porilaiset ovat onnekkaita, koska Beer Huntersista sitä on ainakin välillä saanut – tosin pullollisesta saa pulittaa lähes 7e ja Belgiassa pullon hinta oli 1,80e…). Saison on suodattamaton ja pastöroimaton pintahiivaolut. Loistava kesäolut!

20120712-193944.jpg