Avainsanat

, , , , ,

20120623-195636.jpg

Juhannukseen kuuluu mansikat ja jäätelö. Pari viikkoa sitten investoin huiman 23 euroa Lidlin jäätelökoneeseen, jota nyt toista kertaa testattiin. Koneessa valmistuu kerralla n 1 litra jäätelöä, kulho on muistettava laittaa pakastimeen noin vuorokausi ennen jäätelön valmistusta. Koska koneessa ei ole kompressoria, ei kone jaksa aivan superkylmää jäätelöä veivata, mutta tilanne korjaantuu kun laittaa jäätelön valmistuksen jälkeen vähäksi aikaa jähmettymään pakastimeen. Miinus on tietty se, ettei heti voi uutta satsia jädeä tehdä, vaan kulhon on annettava tosiaan kylmettyä vuorokauden pakastimessa.

Tämä ohje on bongattu Glorian Ruoka & Viini- lehdestä 5/2011. Ohjeessa oli ensisijaisesti käytetty sitruunabasilikaa, mutta sitä en löytänyt ja minttu toimi oikein hyvin. Tavallinenkin basilika muuten toimii mansikan kanssa erittäin hyvin, jos sitä puutarhassa riittää… Oli muuten aivan järisyttävän hyvää, ei kaupan mansikkajäde tälle vedä vertoja.
Ohjeen mukaan voi jäden tehdä hyvinkin, vaikkei omistaisikaan jäätelökonetta. Pakastin on oltava ja aikaa on varattava jäätelön tekoon lähes koko päivä😉

Mansikka-balsamicojäätelö (n.8 annosta)

500g (n1 litra) jääkaappikylmiä mansikoita
1/2 dl balsamicosiirappia
4 dl kuohukermaa
1 dl tomusokeria
3 rkl juoksevaa hunajaa

Kuutioi mansikat ja laita ne kulhoon. Lisää balsamicosiirappi. Anna maustua jääkaapissa n. 15min. Soseuta mansikat sauvasekoittimella. Painele halutessasi sose siivilän läpi siemenettömäksi.
Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lisää tomusokeri ja vatkaa, kunnes vaahto on kiinteähköä.
Sekoita mansikkasose ja hunaja kermavaahdon joukkoon varovasti nostellen. Jos et omista jäätelökonetta, kaada seos laakeaan korkeareunaiseen vuokaan ja peitä kelmulla. Nosta pakastimeen n.2,5 tunniksi, kunnes reunat jäätyvät, mutta keskusta on vielä pehmeää. Jos sinulla on jäätelökone, laita jäätelömassa kylmenemään jääkaappin reiluksi 3 tunniksi vähintään.

Ilman jäätelökonetta jäätelön valmistus jatkuu 2,5 tunnin kuluttua: ota vuoka pakastimesta ja vatkaa varovasti sähkövatkaimella, kunnes seos on kuohkeaa. Peitä kelmulla ja laita pakastimeen. Vatkaa vielä kerran n.2 tunnin kuluttua.
Vuoraa suorakaiteen muotoinen vuoka (vet n.1 litra) kelmulla siten, että kelmua roikkuu reilusti reunojen yli. Lusikoi vaahdotettu seos vuokaan. Taittele kelmun reunat jäätelön päälle. Anna jääteyä kokonaan, vähintään 4 tuntia.

Jäätelökoneen kanssa voit valmistaa jäätelön suoraan kun massa on riittävästi jäähtynyt jääkaapissa (reilu 3 tuntia). Tee jäätelö koneen ohjeen mukaan. Jäätelö on melko pehmeää tässä vaiheessa, joten voit nostaa massan hyytymään pakastimeen halutessasi vielä pariksi tunniksi.

Siirrä jäätelö jääkaappiin n.30min ennen tarjoilua. Tarjoa mansikkasalsan kera.

Minttu-mansikkasalsa

250g mansikoita
1rkl fariini-tai vaaleaa muscovadosokeria
2 tl vaaleaa balsamicoa
2 tl vettä
1 ruukku minttua tai vaikka basilikaa tai sitruunabasilikaa

Mittaa sokeri, balsamico ja vesi pieneen kattilaan. Kuumenna, kunnes sokeri sulaa. Anna jäähtyä.
Kuutioi mansikat paloiksi. Sekoita balsamico-seos varovasti mansikoiden joukkoon. Hienonna puolet yrteistä. Yhdistä silppu ja kokonaiset lehdet mansikoiden joukkoon. Laita tarvittaessa jääkaappiin odottamaan tarjoamista.