Avainsanat

, , , , , ,

Isännän toivomuksesta grillattiin possua. On nimittänyt itsensä talouden grillipossuvastaavaksi, tjtn😀
Selailtiin kuumeisesti taas grilliguru Steve Raichlen kirjaa, ja päädyttiin Miamin kuubalaisten tapaan valmistettuun kokonaiseen possun sisäfileeseen.

20120617-203136.jpg

Mojokastikkeen perinteinen happamuuden lisääjä on naranja agria (hapan appelsiini), jonka makua tässä reseptissä haetaan sekoittamalla tavallisten appelsiinien mehun sekaan limettimehua. Mojon voi myös valmistaa greipistä tai mandariinista edellä mainituin keinoin.

 

Mojo:

1,25 dl oliiviöljyä
8 suurta valkosipulinkynttä ohuina poikittaisviipaleina (tai 2 kokonaista 1 kynnen valkosipulia)
1 tl jauhettua juustokuminaa tai maun mukaan enemmänkin
0,75 dl limettimehua
0,75 dl appelsiinimehua
1,5 tl karkeaa suolaa tai maun mukaan enemmänkin
0,5 tl rouhittua mustapippuria
0,5 tl murskattua oreganoa
5 rkl vettä
4 rkl tuoreita silputtuja mintun tai korianterinlehtiä (meillä oli jälkimmäistä)
750 g porsaan sisäfilettä

2 suurta jättisipulia n 1cm paksuina viipaleina

Valmista mojo kuumentamalla oliiviöljy syvässä kasarissa keskilämmöllä. Lisää joukkoon valkosipuli ja kumina, kypsennä 1-2 minuuttia kunnes valkosipuli on tuoksuvaa ja vaalean kullanruskeaa. Älä päästä sitä tummanruskeaksi, sillä silloin sen maku kitkeröityy. Sekoita kasariin limetti-ja appelsiinimehu, suola, pippuri, oregano sekä vesi. Älä seiso aivan vieressä, sillä kastike voi roiskua. Kiehauta kastike. Maista ja lisää tarvittaessa suolaa tai kuminaa. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi ja lisää korianterin tai mintun lehdet.
Siisti, taita tai sido tarvittaessa possun sisäfilee tasapaksuksi pötköksi. Laita file(et) vuokaan, johon ne juuri ja juuri mahtuvat. Kaada puolet kastikkeesta fileen päälle, ja anna marinoitua peitettynä jääkaapissa vähintään 3 tuntia, mieluiten yön yli. Kääntele fileetä ajoittain, jotta se maustuu tasaisesti. Laita loppu mojo jääkaappiin odottamaan ja tarjoa se kastikkeena.
Laita cocktailtikut veteen likoamaan sipuleita varten.

Valmistele grilli suoraa grillausta varten ja lämmitä se korkeaan lämpöön.
Kun grilli on valmis, harjaa ja voitele ritilä. Laita filee grilliin (jos omistat digitaalisen lämpömittarin, nyt on hyvä hetki käyttää sitä). Sivele sipulit lihoista jääneellä marinadilla ja työnnä niihin viipaleen suuntaisesti cocktailtikku tai varras ja laita sipulit myös grilliin. Grillaa sisäfilee ja sipulit makusi mukaiseksi.
Kirjan mukaan ”medium”kypsä (ei silti siis sisältä punainen) filee vaatii 3-4 minuutin grillauksen jokaiselta neljältä puolelta eli yhteensä n 12-16 minuuttia. Sisälämpötilan tulee tässä vaiheessa olla n. +71 C -astetta. Meidän makuun filee jäi hiukan liian kuivaksi ja tehdäänkin seuraavalla kerralla Food Clubin poikien (Demon Teemu Aura ja Tommi Tuominen) ohjeen mukaisesti eli jätetään filee +65 C -asteeseen.
Sipulien pitäisi ruskistua kauniisti, kun niitä grillaa n. 4-6 minuuttia kummaltakin puolelta.
Kääri tämän jälkeen filee folioon n. 3 minuutiksi lepäämään. Poista mahdolliset paistilangat ja viipaloi filee viistosti poikittain. Poista sipuliviipaleista tikut. Levitä lihaviipaleet viuhkaksi tarjoiluastiaan ja asettele päälle sipuliviipaleet.
Tarjoa lihan kanssa mojo-kastiketta, sitä kannattaakin lihan päälle lusikoida reippaasti, sen verran maukasta se on!

Lisukkeeksi tein halloumi-paprikacouscoussalaattia tällä retiisi-halloumiohjeella, korvasin retiisin ja kurkun keltaisella paprikalla. Toimi loistavasti! Salaattikastikkeessa kun on samaa juustokuminaa kuin tässä mojokastikkeessa.

Ruokajuomana nautimme Mikkellerin witbieriä Not Just Another Wit 7,6% ( 11,03 e/0,75l). Aivan loistava yhdistelmä tälle possuruoalle!

20120617-203151.jpg