Avainsanat

, ,

Lihapullia tehdään meillä melko usein, ehkä kerran kuussa. Useimmiten upotan ne itsetehtyyn tomaattikastikkeeseen ja ne nautitaan spagetin kanssa, mutta lihapullat on kyllä loistava klassikko myös perunamuusin kaverina. Lihapullat ei mun keittiössä ole koskaan samanlaisia, eri raaka-aineet vaihtelevat riippuen siitä mitä jääkaapista löytyy. Mä oon varsinainen Swedish Cook (Muppet!) lihapullien teossa, lauleskellen heittelen joukkoon vähän mitä sattuu. Pullat vaativat jonkin verran rasvaa onnistuakseen, sen vuoksi yleensä en tee lihapullia pelkästä paistijauhelihasta. Ja kun niitä pullia alkaa pyörittämään, niin mä teen ainakin REILUN satsin, ne kun maistuu leivän päällä kylmänä myös ja kyllä kieltämättä siinä ruokaa laittaessakin pari pullaa suuhun eksyy…🙂

20120613-215829.jpg

Tällä kertaa mentiin taas sillä, mitä kaapista löytyi:

Reilu satsi lihapullia = pellillinen tiuhaan pyöriteltyjä pullia

400g hyvää paistijauhelihaa (meillä Limousinea) + 400g sika-nautajauhelihaa tai vaikkapa lammasjauhelihaa?
1 sipuli ja 2 valkosipulinkynttä pieneksi pilkottuna ja voissa kuullotettuna
2 luomukananmunaa
reilu 1 dl korppujauhoja
1 dl ruokakermaa
75g Aurajuustoa muruina tai vaikka raastettua parmesaania tai murustettua fetajuustoa

mausteita maun mukaan
minä heitin mukaan hyvää suolaa (ainakin se 1-2tl)
vastajauhettua mustapippuria reilusti
chilirouhetta
1 tl savustettua paprikajauhetta
2 tl kuivattua oreganoa

oliiviöljyä

No niin. Kuullota sipulit voissa ja anna jäähtyä. Lämmitä uuni n.+225C.
Sekoita kerma, kevyesti haarukalla rikotut kananmunat, mausteet, ja korppujauhot keskenään. Anna turvota reilu 5min.
Sekoita suuressa kulhossa keskenään muna-korppujauhoseos, kuullotetut sipulit, juustomurut ja jauheliha. Sekoituksessa paras työväline on omat sormet, mielestäni jauhelihaa käsiteltäessä kertakäyttökäsineet on jees, ihan hygieniasyistä.
Pyörittele taikinasta hanskakäsin oman maun kokoisia lihapullia leivinpaperilla vuoratulle uunipellille, mun pullat on yleensä sellaisia 4-5cm halkaisijaltaan. Pirskauttele pullien päälle hiukan oliiviöljyä. Kypsennä uunissa n.20-25min kunnes pullat ovat kypsiä ja ruskistuneet. Toki enemmän makua saat paistamalla ne pannussa ruokaöljyssä/voissa, mutta mun mielestä nää pullat on vaivattomin valmistaa tällä tavalla.

Tarjoa vaikka ruohosipulilla maustetun perunamuusin ja suppiskastikkeen kera!