Avainsanat

, , ,

Tunnustaudun sienihamstraajaksi: syksyllä pyörin hirvikärpäsiä uhmaten pitkin lähimetsiä hamsterin lailla etsien pääsääntöisesti suppiksia, kantarelleja ja tatteja. Toki muutkin sienet käyvät, mutta nuo ovat etusijalla. Pakastan ja kuivaan sen minkä ehdin. Ja koska oon talouden ainoa sieniensyöjä, saa aina välillä olla melko aktiivinen että saan kaikki varastot käytettyä. Toki olen kehittänyt melkoisen taiteen sienien piillottamisesta erilaisiin ruokalajeihin, kun rakas avomieheni on ilmoittanut inhoavansa näitä metsien kulta-aarteita. Kuivattuja suppiksia saakin hyvin jauhettua vaikka mihin ruokalajiin…😉 Kuivatut sienet nyt säilyvät vaikka ydinsodan yli, mutta pakastetut on ihan hyvä saada käytettyä pois.

20120604-190226.jpg

Suppiskeitto

1 litra tuoreita suppiksia (mä pakastan syksyllä sienet aina litroittain: käytän litran suppiksia paistinpannulla ilman rasvaa ja suolaa, ja pakastan annoksina, helppo ottaa sitten käyttöön, kun tietää, kuinka paljon missäkin pussissa on)
1 sipuli
1 rkl rypsiöljyä tai voita…
1 litra kasvislientä (esim. Fond Du Chef- liemiannoksista)
1/4 -1/2 tl vastarouhittua valkopippuria
150 g mustaleima-Koskenlaskijaa
1-2 tl rakuunaa
1-2 tl kirveliä
1 rkl maissitärkkelystä (tai vaikka perunajauhoja, sekoitettuna kylmään nestetilkkaan)
1 dl kermaa tai kaurakermaa (Oatly tai GoGreen)

Koristeluun tuoretta persiljaa tai ruohosipulia

Perkaa, puhdista ja pilko sienet. Kuori ja hienonna sipuli. Kuullota sipuli öljyssä, lisää sienet ja haihduta hiukan.
Lisää kasvisliemi ja mausteet, pilko sekaan juusto ja hauduttele puolisen tuntia.
Sekoita maissitärkkelys tai perunajauhot nestetilkkaan ja suurusta keitto.
Tarkista maku, lisää kerma ja tarjoa tuoreen leivän kanssa.

Voit valmistaa keiton myös kuivatuista sienistä. Niitä tarvitaan 1-2 dl. Liota niitä ensin ja käytä liotusvesi osana kasvislientä.

Resepti on napattu Kotiliedestä.