Avainsanat

, , , , , , , , ,

Vihdoin viimein uusi perheenjäsen eli Weber Performer kaasusytytyksellä saapui ilostuttamaan elämäämme. Ihanan taivaansininen grilli kypsentää ruuat briketeillä, aiemmin on grillaus tapahtunut meillä aivan oivalla kaasutoimisella 3-polttimoisella jykevällä BeefEaterillä (mikäpäs muukaan vois olla hyvä grillin nimi🙂 ), mutta nyt koin, että otamme askeleen ylöspäin grillauksen maailmassa. Onhan noita halpoja hiiligrillejä ollut, mutta ei oikein olla päästy sisään hiiligrillauksen saloihin.

Itse asiaan, eli grillaukseen. Ruokatoteutuksen tällä kertaa teki Jarno, rakas avomieheni. Miehetkin aina innostuvat ruuanlaitosta uusien vimpaimien myötä…Toivottavasti ei jää viimeiseksi, sillä niin makoisasti nämä possunkyljykset onnistuivat.

20120602-195156.jpg

Viskisuolatut porsaankyljykset ja omenapiparjuurisose 4:lle

4 paksua porsaankyljystä (paksuus n3cm, jos vain löytyy)
1 pieni sipuli ohuina siivuina
2 laakerinlehteä
1 kanelitanko
10 mustapippuria
5 maustepippuria
3 mausteneilikkaa
3 rkl fariinisokeria
3 rkl karkeaa merisuolaa
2,5 dl kuumaa vettä
5 dl kylmää vettä
3 rkl Bourbon-viskiä (meiltä löytyi valitettavasti vain Jamesonin (irkku) 18v viskiä, oli pakko tyytyä tähän…😉 )
3 rkl saksanpähkinä-, hasselpähkinä- tai ihan peruskasviöljyä sekä samaa vielä 1-2 rkl voiteluun

Kipakka omenasose:
pala tuoretta piparjuurta (2-5 cm pätkä)
2,5 dl omenasosetta
1/4 tl jauhettua kanelia

Lisäksi
5dl savustuslastuja (liota 30-60min kylmässä vedessä)

Huuhtele kyljykset juoksevan veden alla ja taputtele kuiviksi talouspaperilla. Kyljyksiä reunustava rasva-tai kalvokerros on hyvä muistaa leikata katki ohuesti veitsellä tai saksilla kyljyksen kuperoitumisen estämiseksi kypsymisen yhteydessä. Aseta ne juuri sopivan kokoiseen vuokaan tai muovipussiin, jonka saa avattua ja suljettua uudestaan. Levitä lihojen päälle sipuli, laakerinlehdet, kanelitanko, pippurit ja neilikat.
Valmista suolaliuos. Sekoita fariinisokeri ja suola suuressa kulhossa. Kaada joukkoon kuuma vesi ja sekoita kunnes fariinisokeri ja suola ovat liuenneet. Lisää edelleen sekoittaen kylmä vesi, viski ja 2 rkl öljyä. Kaada seos kyljysten päälle ja kääntele niitä muutaman kerran, jotta ne peittyvät kauttaaltaan. Anna maustua peitettynä jääkaapissa 2-4 tuntia ja kääntele niintä muutamaan otteeseen, jotta ne maustuvat tasaisesti. Nosta lihat kuitenkin riittävän ajoissa pois jääkaapista (n30-45min aiemmin) huoneenlämpöön.
Valmistele grilli epäsuoraa grillausta varten ja lämmitä se korkeaan lämpöön. Jos käytät kaasugrilliä, laita savustuslastut savustusrasiaan tai – pussiin ja kuumenna, kunnes savua alkaa muodostua.
Kun grilli on valmis, valuta kyljykset, taputtele ne kuiviksi talouspaperilla ja pyyhi pois loput mausteet. Sivele loppu öljy kyljysten molemmille puolille. Levitä tässä vaiheessa savustuslastut brikettien päälle hiillokselle, jos käytät hiili/brikettigrilliä. Laita kyljykset suoraan ritilälle keskikohdalle (ei siis kuumien hiilien/brikettien tai muun lämmönlähteen päälle). Peitä grilli kannella ja savusta kyljyksiä 20 minuuttia.
Tämän jälkeen siirrä kyljykset suoraan hiilloksen päälle. Jos käytät kaasugrilliä, laita kyljykset suoraan polttimon kohdalle. Grillaa kyljykset kypsiksi, eli 4-7 minuuttia kummaltakin puolelta.
Siirrä kyljykset lautasille tai tarjoiluastiaan ja anna niiden asettua 3 minuuttia. Tarjoa heti omenasoseen ja esim coleslawn kera.

Kipakka omenasose n. 2,5dl/ 4 annosta

Kuori piparjuuri ja raasta se hienoksi kulhoon (yht n. 3-4 rkl, maun mukaan…). Älä vedä piparjuuren kirpeitä höyryjä suoraan henkeen😉 Lisää joukkoon omenasose ja kaneli, sekoita. Soseen voi valmistaa enimmillään 12 tuntia ennen tarjoilemista. Säilytä sose jääkaapissa suljetussa astiassa.

Resepti muokattu grilliguru Steven Raiclenin Kaikki grillauksesta– kirjasta (WSOY 2006).

Viinisuosituksena sanottakoon chileläinen luomupunaviini Adobe Reserva Syrah Mourvedre Merlot, 9,99e tai oluen ystäville kesän uutuusvalikoimasta ainoa aito trappisti Belgian ulkopuolelta, raikas ja hapokas La Trappe Witte Trappist, 3,45e.

20120602-195208.jpg