Avainsanat

, , , , , ,

Salvia on tällä hetkellä varmaankin mun ykkössuosikkiyrtti. Se onkin voimakas ja totta puhuen hiukan mielipiteitä jakava yrtti. Salvian kaveriksi maustamiseen käy hyvin sitruuna. Salvia sopii loistavasti possun seuraan ja kuten tässä näkyy, myös kurpitsan kaveriksi. Perinteinen vasikka eli saltimbocca saa Italiassa kaverikseen mitäpäs muuta kuin salviaa😉 Sitä täytyykin tässä joskus testailla, en oo varmaan koskaan valmistanut.

20120601-212116.jpg

4 :lle

2rkl oliiviöljyä
500g talvikurpitsaa
merisuolaa ja vastajauhettua mustapippuria

Mozzarella-voitahna:
125g valutettua ja pieneksi kuutioitua mozzarellaa
50g notkistettua (suolatonta) voita
2 kuorittua ja murskattua valkosipulinkynttä
pieni kourallinen tuoreita salvianlehtiä sekä muutama kokonainen lehti koristeluun
1 luomusitruunan mehu ja hienoksi raastettu kuori
400g simpukkapastaa
100g vastaraastettua parmesaania

Tee ensin mozzarella-voitahna, jotta se ehtii kovettua kaapissa. Voit tehdä sen vaikka edellisenä päivänä valmiiksi jääkaappiin.
Mittaa ainekset sekä ripaus hyvää suolaa ja vastajauhettua mustapippuria monitoimikoneeseen ja jauha karkeaksi tahnaksi. Minä tein tahnan Bamixilla (sauvasekoitin), ja hyvin onnistui. Siirrä seos leivinpaperille, pyöritä pötköksi (kuin maustevoi) ja pidä jääkaapissa kunnes seos on kiinteää.

Sitten varsinaisen pastan valmistukseen.
Kuumenna uuni+200C. Laita uunipannuun samalla oliiviöljy ja anna sen kuumeta uunissa. Kuori kurpitsa pienelllä terävällä veitsellä, poista siemenet ja leikkaa malto n. 2cm:n kokoisiksi kuutioiksi. Minä otin pakastimesta kurpitsan, anna sen sulaa rauhassa ja kuivaa huolella kuutiot.
Lisää kurpitsakuutiot kuumaan öljyyn, pyörittele ja mausta suolalla ja pippurilla. Paista uunissa puolisen tuntia välillä käännellen, kunnes kurpitsapalat ovat pehmeitä ja kullanruskeita.

Kuumenna iso kattilallinen vettä kiehuvaksi, lisää reilu hyppysellinen suolaa, lisää pasta ja keitä pakkauksen ohjeen mukaan al denteksi. Valuta huolella.

Lisää kurpitsa valutetun pastan joukkoon. Viipaloi juusto-voitanko pastan joukkoon. Sekoita, kunnes juusto on sulanut ja sekoittunut hyvin pastaan. Tarkista suola ja pippuri.
Jaa pasta lautasille, mausta parmesaanijuustoraasteella ja koristele salvian lehdillä.

Resepti muokattu kirjasta Ursula Ferrigno: Trattoria – Italialaista ruokaa perheelle ja ystäville (Gummerus, 2005). Mun suuri suosikki italialaisen keittön kirjoista (ja niitä tässä taloudessa on muutama😉 ). Kauniit kuvat ja ehdottoman toimivat ja herkulliset reseptit.

Kokin huomioita:
– mulla jäi tuo tahnan teko liian myöhäiseen, eikä se ehtinyt kunnolla jähmettyä, vaikka laitoin sen pakastimeen. Tietysti jos tahnan tekee hyvissä ajoin, maut ehtivät paremmin keskustella keskenään ja tangosta saa kauniita viipaleita. Mielessä kuitenkin kävi, että tahna kuitenkin vain sekoitetaan pastan joukkoon, joten onko sen nyt niin väliä, onko se tahna jääkaapissa pötkönä vai kulhossa kasana. Pastaan se kuitenkin sulaa tasaisesti. No, ohjeessa kehotetaan pötkö tekemään ja niin siis itsekin tein
– talvikurpitsaa ei nyt tietysti tähän aikaan kaupasta saa, mulla sitä sattuu olemaan hiukan pakastimesta, ja oonkin yrittänyt pakastinta tietoisesti tyhjäämään. Pakastettu kurpitsa oli kuitenkin aika paljon vettynyt ja makukin hiukan siinä samalla. Ehdottomasti kannattaa kokeilla tämä resepti syksyllä Halloweenin tienoilla tuoreesta kurpitsasta.