Kunnon hodari on tosi kuuma koira

Juhannuksena testattiin Glorian Ruoka & Viini-lehden etelä-korealaisia kimchi-hodareita. Kimchi on korealaisten kansallisruokaa, mausteista kiinankaalia, joka on hapatettu mausteissa ja kalakastikkeessa. Muutaman hetken kyllä haiskahti jääkaappi, mutta ilmeisesti kun kaali on ”valmista”, se ei enää haise. Niin kävikin muutaman päivän jälkeen. Kimchi-hodarin muita täytteitä olivat erittäin kuumalla plancha-parilalla pikaisesti paistettu bulgogi-liha (löysin kotimaista hevosen ulkofilettä, joka toimi loistavasti!), chili, kurkku, porkkana ja seesamimajoneesi. Vaikka aineksia oli reippaasti, ei loppujen lopuksi itse ruuan valmistukseen mennyt aikaa kuin hetki, kun kaikki ainekset oli etukäteen valmistettuja. Superhelppoa herkkua illanistujaisiin, kun ainoa, mikä valmistetaan juuri ennen tarjoilua on liha 🙂

hodari7

Grilliä ei lämmitetty: juhannuspäivän lauantai oli illalla todella sateinen, ja nyt oli hyvä hetki testata uuden AEG:n induktiolieden kylkiäisenä tullutta Maxi-Sense Plancha Grilliä.

20140713-124712-46032908.jpg

AEG Maxi-Sense Plancha Grill

AEG Maxi-Sense Plancha Grill

 

Huipputuote juuri tällaisen ohuen murean lihan pikaiseen paistoon. Paistoalusta on non-stick- käsiteltyä alumiinia, ja rasvaa nopeassa paistossa ei juurikaan tarvita. Se asetetaan induktioliedellä isomman mukautuvan paistoalueen päälle. Ainoa huono puoli levyssä on kenties sen säilytettävyys ison koon takia, mutta toisaalta juuri siksi se on hyvä suurempien määrien paistoon.

 

Ja kunnon hodari vaatii tietysti kunnon sämpylän. Hesarin ruokablogista Kiusauksessa löytyi mielestäni oikein etevän kuuloinen resepti, jota lähdin testaamaan. Loistavia ja maukkaita sämpylöitä, joten tämä ohje on pakko jakaa ja säilyttää! Ja kuten jo hampurilaissämpylöiden ohjeessa kerroin, näidenkin sämpylöiden salaisuus on melko pitkä kohotusaika… Näitä kun on kerran tehnyt ja maistanut, ei paluuta kaupan sämpylöihin ole. Nämä sämpylät on ehdoton must, kun ensi viikon loppuna taas savustetaan pitkän kaavan mukaan pulled porkia 🙂

Hot dog- sämpylät (n.8-12 kpl)hodari5

3 dl maitoa
1 (luomu)kananmuna
50 g sulatettua voita
2 rkl sokeria
8 dl vehnäjauhoja
1,5 tl kuivahiivaa
1,5 tl suolaa

Voiteluun:
2 rkl tummaa siirappia
2 rkl vettä

(seesaminsiemeniä)

Lämmitä maito haaleaksi ja sekoita joukkoon kananmuna, voisula ja sokeri. Sekoita 1 desiin jauhoja kuivahiiva ja suola, ja sekoita tämä maitoseokseen. Alusta sen jälkeen taikinaan loput jauhot.
Vaivaa taikinaa yleiskoneella vähintään 5 minuuttia tai käsin vähintään 10 minuuttia, kunnes taikina on kimmoisaa. Käsin vaivatessa saatat tarvita enemmän jauhoja. Taikina pitää jäädä kuitenkin hieman löysähköksi, jolloin sämpylöistä tulee riittävän kuohkeita.

Pyöräytä taikina jauhon avulla palloksi. Anna taikinan kohota leivinliinalla peitettynä noin 1½ tuntia.

Vaivaa taikina kevyesti pitkulaiseksi pötköksi, ja leikkaa pötköstä 10-12 palaa. Autenttiset pötkyläiset hodarit saat helpoiten kaulitsemalla taikinapallo soikeaksi lätyksi (reilu 15cm halk).

hodari1Taita sitten molemmista kapeammista päistä reunat, jotta saat sämpylään tasaiset päät.

hodari2

Taittele sitten pitkät sivut päällekkäin, jolloin saat sopivan pötkylän sämpylän. Laita taitellut sämpylät saumapuoli alaspäin leivinpaperille, nostata puolen tunnin ajan vedottomassa paikassa liinan alla.

hodari3hodari4

Voitele siirappi-vesi seoksella, ripottele päälle halutessasi seesaminsiemeniä (ne sopi tuohon kimchi-teemaan 😉  ).
Paista 225-asteisessa uunissa 15-17 minuutin ajan. Anna jäähtyä n.10 min ennen halkaisua.

 

Juomasuosituksena muuten kimchi-hodareille oli yllättäen 😉 olut, vanha tuttu Brooklyn Lager, joka toimii muutenkin hyvin suoraan pullon suusta juotuna sormilla syötävän suttuisen ruuan kanssa. Mutta ehkä yllättävämpi veto oli samppanja Jacquesson Cuvée 737, joka todellakin istui tämän ruuan kanssa kuin nenä päähän 🙂 Ilman ruokaa en ollut niin haltioissani tästä samppanjasta, mutta todellakin hodareiden kanssa toimi loistavasti.

 

Kiitos Mikolle asiantuntevasta palvelusta Expert Porin myymälässä, AEG:n MaxiSense-induktiotaso ja  ProCombi höyry-yhdistelmäuuni ovat olleet aivan mahtavia käyttää ja kokeilla uusia juttuja!

 

 

2 thoughts on “Kunnon hodari on tosi kuuma koira

  1. Kerropa lisää tuosta plancha grillistä. Mihin kaikkeen sitä käytät, onko hyvä. Meillä uusi liesi, jossa kyseiselle pannulle toiminto.

    Tykkää

    • Kaivan sen esiin, jos haluan paistaa isomman määrän lihaa tai kanaa nopeasti todella kuumalla pannulla. Esim. tex mex-tyylistä, hyvin ohueksi viipaloitua ulkofilettä. Katkaravut tulevat näteiksi vaivattomasti. Rapeat vihannekset todella nopeasti. Rasvaa ei tarvitse juuri ollenkaan..
      Toki levyä voi käyttää muuhunkin paistamiseen, ison koon ansiosta levyllä voi ruskistaa isomman lihapalan (esim kokonaisen sisäfileen) vaikka ennen uuniin laittoa tai vaikka kokonaisen kalan.
      Jos kylässä on isompi määrä ruokailijoita, mahtuu sen päällä paistamaan ison määrän pihvejä. Mahdollisuuksia on paljon 🙂
      Meidän perheessä on vain kaksi ruokailijaa, joten todella usein en sitä kaiva esiin.

      Tykkää

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.